archief

Limes030 Uitzending Gemist

Op 30 november stond Limes030 in het teken van deeleconomie. Dankzij internetplatforms als Airbnb, thuisafgehaald, Peerby en mywheels kunnen mensen heel makkelijk huizen, maaltijden, gebruiksvoorwerpen en auto’s – meestal tegen een vergoeding – delen met een ander. De gemeente Utrecht omarmt deeleconomie met de slogan Explore Utrecht like a local.

Welke kansen biedt deeleconomie, wat zijn de valkuilen, is het duurzaam en sociaal of is het ouderwets commercieel verpakt in een hip jasje? Wat betekent het voor ondernemers als hoteleigenaren, (auto)verhuurbedrijven en de maakindustrie? Hoe gaat de overheid om met deze nieuwe ontwikkeling? Deeleconomie staat nog in de kinderschoenen. Is het een hype of zet het door?

We spraken erover met oa: Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (Groenlinks), prof dr Koen Frenken, hoogleraar innovatieve studies die onderzoek doet naar deeleconomie aan de Universiteit Utrecht, de oprichter van peerby.nl Daan Weddepohl, D66 gemeenteraadslid Jony Ferket en Bart Blikman, general manager van het Carlton President Hotel Utrecht en bestuurslid hoteloverleg HOST.

De presentatie was in handen van innovatiestrateeg, romanschrijver en columnist Marianne Zwagerman.

Op zondag 28 september ging Limes030 weer van start. Parlementair journaliste Dominique van der Heyde kwam praten over de eerste maand Haagse politiek en blikte vooruit op het komende politieke jaar. Eind september is in Utrecht het Nederlands Film Festival in volle gang. Met de Nederlandse filmprofessionals Jos StellingEddy TerstallMartin Koolhoven en Willem Bosch spraken over nut en noodzaak van het filmfestival, de stand van de Nederlandse cinema en tv-drama, en over de toekomst van de Nederlandse tv- en filmindustrie.

Schermafbeelding 2014-09-24 om 19.55.50

We hielden tussen de gesprekken door een filmquiz met het aanwezige publiek, met als prijs twee kaartjes voor het galafeest van het filmfestival. Uiteraard werd alles omlijst met muziek.

De presentatie was in handen van cultuurreporter en biograaf van Paul Verhoeven, Rob van Scheers.


Op zondag 22 juni a.s. was de laatste editie van Limes030 voor de zomerbreak. Hoofdgast was PvdA-voorzitter Hans Spekman. We blikten met hem terug op de afgelopen twee verkiezingen en kijken vooruit: wat gaat de PvdA de komende tijd doen?

Verder stond deze aflevering van Limes030 in het teken van sport! FOX Sports-analist en voormalig speler van onder meer Ajax en FC Twente Jan Van Halst liet, een dag voor de laatste poulewedstrijd van het Nederlands Elftal, zijn licht schijnen op het WK Voetbal. Hij was aanwezig in Brazilië bij de eerste wedstrijd van Oranje. Waar gaat dit Oranjesucces eindigen, wat verwacht hij van de andere landen en hoe was zijn trip naar Brazilië?

De Tour de France gaat op 5 juli weer van start. Volgend jaar start de Tour in Utrecht en daarom blikten we vooruit op het grootste wielerevenement van het jaar met Martijn Hendriks, die het wielrennen namens de NOS op de voet volgt. De Nederlanders doen het uitstekend dit seizoen, kan Bauke Mollema nu écht voor het podium gaan?

Verder te gast was Jan Dijkgraaf. Hij was onder andere hoofdredacteur van dagblad Metro en opinieweekblad HP/deTijd. Ook presenteerde hij het programma Echte Jannen en schreef hij verschillende boeken over ZZP’en, sport en pubers.

Op zondag 25 mei 2014 was de nieuwe Utrechtse wethouder en voormalig Tweede Kamer lid Paulus Jansen (SP) te gast. Hij heeft de Tweede Kamer verlaten om wethouder te worden in Utrecht. Wat zijn de plannen van het nieuwe college en in het bijzonder wat gaat de nieuwe wethouder de komende tijd doen voor de stad?

Terwijl in veel steden in Europa mensen naar de stembus zijn gegaan voor de verkiezingen voor het Europees parlement, blikte Limes030 alvast terug én vooruit met europarlementarier en lijsttrekker Artikel 50 Daniël van der Stoep en politieke communicatie expert Chris Aalberts. Hij interviewde de afgelopen tijd bijna alle lijsttrekkers.

Daarnaast onderzocht Limes030 het geheim van de grap en wat doen comedians als het publiek niet lacht? Een gesprek met stand-up comedians en cabaratiers Chris van der Ende en Klaas Prins.

Ook in deze editie ging Limes030 verder met de zoektocht naar een nachtburgemeester voor Utrecht. Te gast waren DJ Wouter S. en Alexander Visser, organisatoren van feesten als Kranck Jorum. Verder was er weer een column van Jeroen Weghs en was er muziek van Erik deVries. Presentatie was in handen van Eva Brouwer.

Op zondag 27 april 2014 waren te gast Nederlands bekendste historicus Maarten van Rossem, voormalig acteur en politicus Boris van der Ham en koningshuisdeskundigen Han van Bree en Astrid Kersseboom. Ze spraken over het heden en verleden van het koningshuis.

Schermafbeelding 2014-04-17 om 21.05.17

Maarten van Rossem hield in de aanloop naar de inhuldiging van koning Willem-Alexander een aantal minicolleges over de mannelijke voorgangers van de koning. Boris van der Ham toont in zijn ‘De koning kun je niet spelen‘ een originele kijk op politiek, macht en democratie. Hij duikt in het  broeierige heden en verleden van het ‘theater van de politiek’. Zijn boek is na afloop te koop en kan gesigneerd worden. Met een aantal specialisten stelde de Utrechtse koningshuisdeskundige, historicus en samensteller van ‘Het aanzien van…’ Han van Bree een boek over koningin Beatrix samen en Astrid Kersseboom presenteerde de traditionele televisie-uitzendingen rondom Koninginnedag, Prinsjesdag en de inhuldiging van de nieuwe koning.

Verder in deze editie aandacht voor het crowdfunding initiatief DraagdeDom voor de renovatie van de Domkerk. Jeroen Weghs draagt een column voor en de muziek komt van de singer songwriter Erik Devries. In mei komt zijn album ‘Close to Home‘ uit. Lime030 werd gepresenteerd door Eva Brouwer.

Op 23 maart 2014 was de burgemeester van Utrecht Jan van Zanen te gast bij Limes030. Hoe bevallen zijn eerste 100 dagen als burgemeeester hem? Met o.a. specialist politiek en communicatie Chris Aalberts. Hij volgde een aantal raadsleden tijdens de verkiezingen en weet waarom burgers op Geert Wilders stemmen. Ook met vertrekkend raadslid Vincent Oldenborg van Stadspartij Leefbaar Utrecht blikken we terug op de gemeenteraadsverkiezingen. Wat betekent de uitslag voor de stad? En wat zegt het resultaat van de verkiezingen over politiek Den Haag?

René de Kam vertelt over de bouw van de Domtoren. Wie liet deze immense toren eigenlijk bouwen en waarom? Daarover schreef hij een boek. Om de bouw beter te begrijpen, zijn er gedetailleerde 3D-modellen van de Domtoren en de vroegere omgeving gemaakt. Daarnaast gaat Limes030 op zoek naar de nachtburgemeester. Heeft Utrecht een nachtburgemeester nodig en zo ja waaraan moet een nachtburgemeester aan voldoen?

Op 23 februari 2014 stonden de Utrechtse lijsttrekkers lijnrecht tegenover elkaar in debat. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart, voerden zij onder leiding van Eva Brouwer het Limes030 Lijsttrekkersdebat. Een debat over de politieke toekomst van de vierde grootste stad van het land.

Wat gaan de partijen van Utrecht doen met de stem van de Utrechtse kiezer? Wordt de binnenstad een grote fietsenstalling en waar komt de bieb? Krijgen Utrechters een eigen stem bij grote beslissingen en wordt er geflirt voor een plek in het college? Een debat over de politieke toekomst van de stad.

De Utrechtse band Pelvic Fins zorgde voor de muziek.

Op 30 juni 2013 organiseerde Limes030 het debat Knooppunt Utrecht of Utrecht in de knoop?

Gasten waren o.a. Stientje van Veldhoven (Tweede Kamerlid D66), Anton Verbunt (MKB Utrecht), Hugo van der Steenhoven (Fietsersbond landelijk) en Lieke Lamb (trendwatcher). Uiteraard was aanwezig onze huiscolumnist Jeroen Weghs. Andre Baars van DeBeschaving was te gast en de muziek kwam van Pick-a-Lilly.

Op 26 mei 2013 organiseerde Limes030 het debat De (on)macht van cultureel en creatief Utrecht

Gasten waren Frits Lintmeijer (wethouder Cultuur), Hanneke Bouwsema (Cultuurpromotie Utrecht), Peter de Haan (Vrede van Utrecht), Marlies Timmermans (Poppodium EKKO), Thomas Nova (Utrecht viert 2013), Thimon de Jong (Trendsactive) en Sidney Rubens (Strand Oog in Al). Verder te gast zijn columnist Jeroen Weghs en Laurens Hillmann (Classico Giro Utrecht). De muziek kwam van Groove Garden.

Limes030 #4

Op zondag 28 april 2013 was Het Limes030 Kroningsdebat

Gasten waren Aleid Wolfsen (burgemeester van Utrecht), Philip Dröge (auteur van o.a. Het Oranjekapitaal), Jutta Chorus (auteur van o.a. Beatrix, Door alle weerstand heen), Erik Kerpen (Utrechts Oranje Comité), conservator Renger de Bruin (Centraal Museum), Mariangela De Lorenzo (Cultdealer enzo) en Jorrit Spee (Koning Stekker). Muziek werd verzorgd door Joost Spanjerberg.

Limes030 #3

Op zondag 24 maart 2013 organiseerde Limes030 Het Grote Online-bazen Debat - ‘Als de laatste dode boom valt dan staan wij nog’

Gasten waren o.a. Wilma Haan (Nu.nl)| Mark Koster (ThePostOnline.nl) Eric Smit (Follow the Money) | Jasper van Dijk (SP)Rachid Finge (NOS.nl)| Marko Faas (RTV Utrecht.nl)| columnist Jeroen Weghs | Mariangela De Lorenzo (Cult Dealer Enzo) | TweetaktLentebock Festival | Muziek is van Knalland

Limes030 #2

Op zondag 24 februari 2013 waren onze gasten: politicus Eddy van Hijum | journalist Hella Hueck | europarlementariër Bas Eickhout | Hoog Catharijne directeur Menno Overtoom | dichter Ingmar Heytze | improspeler Hans Gommer en Rachèl Louise

Limes030 #1

Op zondag 27 januari 2013 waren onze gasten: politicus Alexander Pechtold | advocaat Yehudi Moszkowicz | regisseur Matthias Mooij | schrijfster Daniëlle Hermans | Vrede van Utrecht programmamaker Paul Feld | Yentl van Fier Utrecht | Pecha Kucha | en de band Pubelle

Limes030 wordt gepresenteerd door Eva Brouwer